"Supa de soricel", de Arnold Lobel - o carte despre curaj si puterea imaginatiei

11 mai 2022, 13:33

Coperta - "Supa de soricel"

Editura Cartea Copiilor a lansat "Supa de soricel", o carte semnata de celebrul autor american Arnold Lobel (1933–1987), creatorul a numeroase volume de povesti si povestiri destinate copiilor care se afla la primele încercari de a citi singuri. Povestirile sale sunt adevarate bijuterii literare, realizate cu finete si umor subtil în jurul unor întamplari uneori extraordinare, alteori cat se poate de obisnuite, dar întotdeauna legate de valori importante care trebuie transmise copiilor: compasiunea, rabdarea, curajul, perseverenta, puterea imaginatiei si, nu în ultimul rand, dorinta de a-i ajuta pe ceilalti si de a fi fericiti împreuna.

Ilustrata - "Supa de soricel"

Un soricel fericit – care "statea sub un copac si citea o carte“ – este prins de o nevastuica. Aceasta e înfometata, asa ca nu sta pe ganduri: va face o supa grozava din soricel. Cum ar putea acesta sa se salveze?

 

"Supa ta n-o sa aiba gust bun.“ spune soricelul cu curaj. "N-are povesti în ea. Supa de soricel trebuie dreasa cu povesti ca sa fie buna la gust.“ "Dar eu n-am povesti“, spune nevastuica. "Am eu“, spune soricelul. "Pot sa ti le spun chiar acum.“

 

Scapa soricelul datorita acestor povesti? Da, datorita curajului si imaginatiei sale. Raul si pericolele din lume nu vor disparea niciodata, vor fi mereu "nevastuici“ gata sa înghita tot. Povestile ne ajuta sa le îmblanzim sau, cand asta nu se poate, sa le alungam si sa scapam din ghearele lor lacome.

Ilustrata - "Supa de soricel"

Acest procedeu classic (povestirea în rama), e folosit de Arnold Lobel pentru a ne spune cateva povesti care au nu numai umor, ci si o încarcatura mai subtila si profunda, destinata sa-i puna pe ganduri pe copii si sa nasca întrebari provocatoare în mintea lor.

Arnold Lobel
Prima poveste "de pus în supa“ pe care o spune soricelul se numeste "
Albinele si noroiul“. Dincolo de comicul întamplarii pe care copiii îl vor descoperi cu încantare, este un text despre relationare — cat de departe trebuie sa mergem pentru a-l accepta pe celalalt? Ce facem cand relatia ne afecteaza într-un mod pe care nu ni-l dorim?

"Doi bolovani“ este o poveste filozofica despre limitele cunoasterii si despre diversitatea punctelor de vedere. Oare ce este pe cealalta parte a dealului? se întreaba doi bolovani de pe coasta unui deal. O pasare le spune ce vede ea — orase, munti, vai — si cei doi bolovani se întristeaza. Un soricel le spune ce vede el — pamant, iarba, flori — si cei doi redevin fericiti. E exact ce vad si ei pe partea lor de deal. Însa realitatea de pe cealalta parte a dealului nu poate fi decat una singura. Sau nu? Cine are dreptate?

"Greierii“ este un text foarte amuzant, mai ales daca e citit cu voce tare. E un fel de farsa sau snoava populara, dar subiectul sau e tot unul important: întelegerea. Cum putem oare sa comunicam cu adevarat, cum ajunge mesajul nostru la celalalt? 

"Tufa de maracini“ este o alta poveste cu mult umor, unul duios de data aceasta. Este o poveste despre trecerea timpului, despre sperantele care uneori nu se împlinesc si raman undeva, în adancul sufletului, ca un "maracine“ care nu are nevoie decat de putina "apa“ — adica iubire si empatie — pentru a se trezi la viata si a se dovedi un trandafir parfumat si plin de culoare.

Cartea "Supa de soricel" are 64 de pagini, are coperta cartonata si este recomandata copiilor între 3 si 7 ani. Este disponibila pe site-ul editurii Cartea Copiilor (www.carteacopiilor.ro) si în toate retelele mari de librarii.

 

La toate comenzile online realizate direct pe site-ul editurii, indiferent de valoare sau de cantitate, Cartea Copiilor ofera de fiecare data o carte cadou. În aceasta perioada, cartea cadou este "Ziua în care a fugit somnul", de Victoria Patrascu, cu ilustratii de Ágnes Keszeg.

da-ne de veste inapoi la vesti Clopotel Junior

asd

Despre Clopotel Junior

Pe scurt, de ce credem noi ca aici e locul tuturor copiilor intre 3 si 9 ani.asd

Ce parere aveti?

Loc de scris cum vi se pare Junior. Sincer si pe bune. Va multumim!