Semnificatia Iepurasului pentru copii de Paste

15 aprilie 2022, 10:43

Iepurasul de Paste


Odata cu Pastele, sau Invierea Domnului, copiii primesc daruri de la Iepuras. E un fel de Mos Craciun al primaverii, daca vreti, numai ca mai mic, deci nu poate veni cu cadouri chiar atat de mari.

Daca stii deja ca in fiecare an Iepurasul de Paste iti aduce cate ceva bun sau o jucarie, hai sa vedem care este, mai exact, semnificatia lui, dincolo de interesele materiale.

Unde s-a „nascut” Iepurasul de Paste

Catolici sau ortodocsi sau alte confesiuni, toti cei care sarbatoresc Pastele au auzit de Iepuras. El aduce oua rosii, dar si de ciocolata, si s-a nascut undeva in jur de anul 1500, in Germania. E batran, bietul Iepuras, dar nu lipseste niciodata de la „serviciu” in ziua de Paste. Prin 1800, tot germanii au inceput sa faca si dulciuri in forma de iepurasi si tot atunci au aparut si primele oua de ciocolata, ca un alt simbol al Pastelui. Desi insoteste o sarbatoare crestina, simbolul iepurelui a fost initial unul pagan, fiind nelipsit de la festivalurile inchinate zeitei Eastre (de unde si Easter sau Oster, cum se numeste Pastele in engleza si germana).

Legenda Iepurasului de Paste

Tot de zeita Eastre este legata si legenda Iepurasului: aceasta a salvat de la moarte o pasare gasita ranita pe camp transformand-o intr-o iepuroaica; pasarea devenita iepure putea depune in continuare oua, iar pentru a-i multumi zeitei ca i-a salvat viata, le orna si i le daruia in fiecare an. Iata, deci, de unde vine traditia Iepurasului de Paste, care aduce in dar oua.

Iepurele, datorita dragalaseniei sale si faptului ca este, probabil, singurul animal care nu face rau, a devenit un simbol si un mesager al divinitatii in multe culturi.

Iepurasul, simbolul Pastelui pentru copii

Poate pentru cei mici este greu de explicat sarbatoarea crestina a Pastelui, sau a Invierii Domnului, dar pana ajung sa creasca suficient cat sa inteleaga sensul biblic al acesteia, toti copiii se bucura de venirea Iepurasului de Paste.

In multe tari s-au inventat si jocuri in cinstea lui. Iepurasul vine in noaptea de Inviere si ascunde oua colorate sau oua de ciocolata, dar si dulciuri facute dupa chipul si asemanarea sa, pe care copiii trebuie sa le gaseasca a doua zi. „Vanatoarea” de oua este o provocare care ii incanta pe cei mici de generatii intregi si a devenit un obicei si in Romania, imprumutat fiind din alte culturi.

Iepurasul de Paste nu aduce in dar doar oua, ci si hainute noi, pentru ca exista un obicei ce spune ca in aceasta zi de sarbatoare trebuie sa porti ceva nou nout, pentru a-ti merge bine in restul anului. Iepurasul poate veni si cu jucarii sau cu orice alt cadou, desi este mic si pufos si ai crede ca nu poate sa care prea multe lucruri.

Iti recomandam testele cu iepurasi:
Test cu iepurasi
Testul iepurasului de Pasti
Ce stii despre Bugs Bunny?
Creeaza-ti propria poveste a iepurasului de Paste

Sau un exercitiu cu un iepuras

Redactia clopotel.ro

da-ne de veste inapoi la vesti Clopotel Junior

asd

Despre Clopotel Junior

Pe scurt, de ce credem noi ca aici e locul tuturor copiilor intre 3 si 9 ani.



asd

Ce parere aveti?

Loc de scris cum vi se pare Junior. Sincer si pe bune. Va multumim!