Igiena orala la copii: impactul educatiei timpurii asupra sanatatii dentare

25 septembrie 2023, 16:06

Dintisorii Veseli

Un studiu INS din 2021 dezvaluie ca doar 37% dintre romanii adulti se spala pe dinti zilnic, iar 2% nu se spala deloc. Mai mult, 48,7% folosesc guma de mestecat in locul pastei de dinti, iar Romania este intre ultimele locuri din Europa la consumul de pasta de dinti.

Intr-o astfel de societate, e foarte clar ca igiena orala este adesea neglijata. Specialistii spun ca raspunsurile se afla la noi, in educatia noastra. Daca nu invatam de mici sa dezvoltam obiceiuri care sa fie benefice, la varsta adulta acest lucru este mult mai dificil, lasand astfel cale libera problemelor dentare de care sufera jumatate dintre romani, potrivit aceluiasi studiu al INS.

Avem in fata noastra, astfel, un exemplu clar ca educatia timpurie a copiilor devine esentiala pentru a forma obiceiuri sanatoase si pentru a preveni afectiunile dentare la urmatoarea generatie.


De unde incepem?

Potrivit unui studiu de piata, aproximativ o treime dintre parinti (33,7%) nu au dus niciodata copiii la stomatolog. Aceasta cifra reflecta lipsa de constientizare in randul adultilor cu privire la importanta ingrijirii orale la copii. Pentru a preveni afectiunile orale la copii, igiena trebuie sa inceapa de la o varsta frageda.

Inainte de aparitia primilor dintisori, poti curata gingiile cu un pansament de tifon steril, umed, de doua ori pe zi, dimineata si seara. Acest obicei ajuta la indepartarea bacteriilor si la pregatirea pentru dintisorii care urmeaza sa erupa. Apoi, odata cu aparitia dintilor, periajul poate fi facut cu o periuta moale, pentru bebelusi. E important sa stii ca, potrivit medicilor stomatologi, dintii de lapte au un rol crucial in dezvoltarea corecta a dintilor permanenti si a ocluziei (muscaturii) corecte.

Asadar, un periaj corect, chiar daca cei mici nu sunt familarizati cu procesul, este extrem de important, deoarece poate preveni cariile dintilor de lapte si este esential in crearea unor obiceiuri sanatoase. De asemenea, e important ca cei mici sa se familiarizeze si cu termenii, dar si cu medicii stomatologi pentru a preveni anxietatea de dentist pe viitor - una din cauzele majore pentru care romanii amana vizita la stomatologm chiar daca problema persista.


Sprijin in educatie, de la gradinita

Pentru crearea unei rutine, repetitia este mama invatarii, insa in acelasi timp, daca invatarea este o distractie haioasa, lucrurile devin mai usoare pentru cei mici. Pentru gradinite, de exemplu, exista o multime de programe menite sa contribuie la procesul de invatare cu ajutor specializat.

Chiar in aceasta luna, dm drogerie markt alaturi de Colgate-Palmolive lanseaza cea de-a treia editie a campaniei “Dintisorii Veseli”, campanie in cadrul careia o echipa formata din specialisti in medicina dentara cu reprezentanti ai companiei si alaturi mascota haioasa Crocodintila pornesc intr-un tur al mai multor orase, in gradinite, pentru a promova sanatatea orala in randul prescolarilor, oferind gradinitelor din diverse orase oportunitatea de a se implica activ in promovarea sanatatii orale in randul copiilor.

Gradinitele interesate sa se alature acestei initiative pot sa isi exprime dorinta de a aduce un zambet sanatos pe fetele micutilor lor prin inscrierea pe site-ul dm drogerie markt Romania: https://www.dm-impreuna.ro/ro/dintisorii-veseli/ intre 21 septembrie si 5 octombrie.

Copiii din gradinitele selectate vor avea privilegiul de a primi vizita echipei "Dintisorii Veseli," care ii va indruma intr-o serie de jocuri, activitati interactive si educative, contribuind astfel la dezvoltarea obiceiurilor sanatoase de ingrijire a dintilor.


Educatia timpurie, eficienta

Romania nu sta, acum, foarte bine la capitolul sanatate orala. Insa din generatie in generatie, putem schimba statisticile. Igiena orala la copii este o parte cruciala a ingrijirii generale a sanatatii lor. Educatia timpurie si formarea obiceiurilor sanatoase pot preveni afectiunile orale si pot asigura un zambet sanatos si stralucitor pentru viitor.

da-ne de veste inapoi la vesti Clopotel Junior

asd

Despre Clopotel Junior

Pe scurt, de ce credem noi ca aici e locul tuturor copiilor intre 3 si 9 ani.



asd

Ce parere aveti?

Loc de scris cum vi se pare Junior. Sincer si pe bune. Va multumim!