HELP Autism lanseaza prima carte romaneasca de imprietenire cu creierele diverse, pentru cei mici, scrisa de Alexandra Rusu

6 decembrie 2022, 11:02

Huptilup

Orice copil se va afla, la un moment dat, in fata unui copil neurodivers – sau a unei persoane cu creier diferit si comportament aparte. Reactia sa va depinde firesc de cat este de informat si de curios in privinta diversitatii creierelor noastre si a lucrurilor pe care le poti invata de la cei diferiti. Povestea lui Huptilup este introducerea perfecta in aceasta tema, pentru parinti si profesori.

Prezenta pentru prima data la Targul de Carte Gaudeamus, Asociatia HELP Autism lanseaza prima carte despre minti diverse scrisa pentru copii in limba romana. Huptilup. O poveste megatare cu un burete-de-mare, scrisa de Alexandra Rusu si ilustrata de Ioana Parvan, apare in colectia AHA Books Kids. Lansarea are loc miercuri, 7 decembrie, ora 13.30, in cadrul unui workshop pentru copii in prezenta autoarei si a ilustratoarei, iar vineri, 9 decembrie, intre orele 18.00 si 19.00, se desfasoara o sesiune de autografe si discutii libere. Ambele evenimente vor avea loc la standul HELP Autism (nr. 181) din cadrul Targului de Carte Gaudeamus.

Dupa debutul in literatura pentru copii cu Cartea nasoaselor, scriitoarea Alexandra Rusu revine cu o noua aparitie. Huptilup. O poveste megatare cu un burete-de-mare face parte dintr-o serie de 3 carti dedicate celor mici, fiind al noualea titlu publicat in colectia AHA Books.

Huptilup spune o poveste emotionanta despre cat de stranii si de frumoase sunt creierele noastre, dar si ale altor vietuitoare, privite fara stigmatizare si prejudecati prin ochii unui burete-de-mare care a pornit intr-o calatorie initiatica, plina de peripetii si presarata cu umor.

Huptilup este un burete-de-mare, o vietate marina despre care stiinta spune ca nu are creier. In ciuda numelui sau jucaus, acesta sta lipit de o stanca si i se pare ca nu face nimic spectaculos, ca e plictisitor si inutil. Pana intr-o zi, cand decide sa-si implineasca visul, pornind intr-o aventura de-a lungul careia va afla multe despre creierele lipitoarei, al calamarului urias, al lui Einstein, ale copiilor de la scoala si poate chiar despre creierul tau.

„Pentru mine, cititul n-a fost niciodata o pasiune, ci, la diferite varste, a reprezentat o metoda de supravietuire, exit, meserie, terapie etc. Ca mama si autoare de carti pentru copii, ma pun in pielea cititorului si dau frau liber imaginatiei. Acelasi lucru l-am facut si cu Huptilup, o carte ce deschide universul copiilor cu minti diverse, atat lor insisi, cat si celor curiosi sa exploreze lumi noi, mai greu accesibile la prima vedere. Huptilup a fost o provocare superba, pentru ca stiu cat de importante sunt primele carti citite in copilarie. Acestea pun bazele creativitatii, ii ajuta pe copii sa interactioneze mai bine cu oamenii si mediul, le dezvolta gandirea si ii pregatesc pentru noile etape si provocari ale vietii. Universul cartilor le ofera cititorilor, indiferent de varsta, accesul la o lume imaginara unde ei pot fi protagonistii, astfel ca, pe parcursul calatoriei initiatice a lui Huptilup, am incercat sa fiu confidenta, partenera de joaca si ghid.” - Alexandra Rusu, autoare

Pentru copii, cititul este o unealta secreta si, asemeni Alexandrei Rusu, acestia pot transforma lectura in propria cheie catre dezvoltare, fie ca o fac din pasiune, placere, nevoie, curiozitate sau dorinta. Pentru parinti si cadre didactice, Huptilup se transforma in subiect de conversatie despre diversitate, toleranta si comunitate.

„Ce carusel impresionant de imagini si ganduri despre diversitatea creierului! Un amestec de stiinta, poveste, poezie si magie care ne va ajuta cu siguranta pe noi, toti cei care vom avea norocul sa deschidem aceasta carte, sa apreciem si sa respectam mintile diverse.” - Ioana Chicet-Macoveiciuc, scriitoare si blogger

„Cartea asta micuta, peste care, recunosc, am varsat o lacrima de uimire si emotie, ii da voce micului burete, sa ne spuna cat de bine e ca suntem diferiti, ca nimeni nu e demn de dispret, ca si cel pe care il credeam cel mai umil s-ar putea sa fie foarte important pentru intreaga lume. (...) Calatoria prin neurodiversitate a lui Huptilup e precum calatoria pe care toti trebuie sa o facem, prin altii, ca sa ne intoarcem la noi insine si la rostul pe care il tot cautam de atata vreme.” - Vlad Stroescu, medic psihiatru si scriitor

Extensie a colectiei AHA Books pentru adulti, AHA Books Kids a aparut pentru a ajuta copiii cu autism sa fie prietenii copiilor tipici. Huptilup. O poveste megatare cu un burete-de-mare se alatura volumului Toate dungile mele de Shaina Rudolph si Danielle Royer – o poveste ilustrata despre unicitatea unei zebre cu ,,dungi autiste” – si cartii de poezie Jucaria de vis. Poezii cu rime pentru cei mici, scrisa de Fineta Bloju, in colectia AHA Books Kids, care isi propune sa devina o editura cu traditie in publicarea cartilor pentru copii despre autism si alte neurodivergente. Huptilup. O poveste megatare cu un burete-de-mare este tiparita in 2.000 de exemplare si va fi disponibila in retelele marilor librarii din tara, precum si in magazinul online al Asociatiei HELP Autism pentru precomanda.

Despre autoare
Alexandra Rusu este editoare si scriitoare. A studiat literatura la Bucuresti, Facultatea de Limbi si Literaturi Straine, si la Berlin, European College of Liberal Arts. A coordonat mai multe colectii de fictiune straina, la diverse edituri din Romania (Humanitas, All, Vellant, Nemira). A publicat in Evenimentul zilei, New York Times Book Review, Cosmopolitan, The Institute si in antologia De la Waters la Similea: Oameni cool scriu despre muzica lor (2013).
In 2017 i-a aparut Cartea nasoaselor, un basm pentru copii mari. Are un caine, doi motani si doua broaste testoase. Colaboreaza mereu, la ideile de carti pentru copii, cu fiul ei, David (10 ani). Deocamdata face stand-up paddle, dar viseaza sa devina surfer.

Despre ilustratoare
Ioana Parvan este in prezent graphic designer si ilustrator independent, dar cu o lunga si vasta experienta ca art director intr-o agentie de comunicare de succes, unde niciun proiect nu semana cu celalalt. Cei 12 ani de educatie in arta au dat roade mult mai tarziu, cand ilustratia si-a castigat un loc important in comunicarea vizuala. Huptilup este prima carte ilustrata de ea.

Ii place nespus mirosul de tipar proaspat si este pasionata de meserie si detalii, de litere si de acest colaj unic de oameni si intamplari care construiesc o viata. Este mama unei fete Incredibile, cu creier diferit, care nu intelege rostul pe lume al inmultirilor, dar da cate un nume fiecarei frunze cu care se joaca.

Asociatia HELP Autism
HELP Autism sustine din 2010 peste 3.000 de copii si adolescenti diagnosticati cu TSA - Tulburare de Spectru Autist - in programe de terapie desfasurate in cele 9 centre si la domiciliu. De la terapie specifica la programe de integrare scolara, de la sprijin pentru parinti la campanii de constientizare & advocacy, HELP Autism cauta sa ofere constant un spectru de solutii pentru copiii cu autism si familiile lor. Asociatia HELP Autism este astazi cea mai mare organizatie dedicata cauzei din Romania, fondator al retelei informale RO TSA formata din 86 de organizatii in autism. Misiunea asociatiei HELP Autism este de a ghida pasii persoanelor cu autism si familiilor lor, de la diagnostic la recuperare si integrare reala in comunitate, construind o comunitatea deschisa sa inteleaga, sa accepte si sa sprijine mintile diverse.

da-ne de veste inapoi la vesti Clopotel Junior

asd

Despre Clopotel Junior

Pe scurt, de ce credem noi ca aici e locul tuturor copiilor intre 3 si 9 ani.



asd

Ce parere aveti?

Loc de scris cum vi se pare Junior. Sincer si pe bune. Va multumim!