De la ce varsta ar trebui sa oferim smartphone copilului?

28 iulie 2023, 14:25

Telefonul mobil si copilul

Atunci cand devii parinte, printre multele griji pe care ti le faci, exista si o intrebare care te framanta: Cand ar trebui sa ii oferi copilului acel telefon mobil pe care toata lumea il foloseste, mai mult sau mai putin.

Conform studiilor si recomandarilor din domeniul dezvoltarii copilului si al sanatatii mintale, nu exista o varsta precisa la care se poate spune ca toti copiii sunt pregatiti sa primeasca un telefon. Cu toate acestea, exista anumite ghiduri si sugestii generale in functie de varsta copilului.

In general, multi experti recomanda sa se amane oferirea unui telefon copilului pana in jurul varstei de 10-12 ani sau chiar mai tarziu, in functie de maturitatea si responsabilitatea copilului.

Iata cateva aspecte de luat in considerare:

Maturitatea emotionala

Asigurati-va ca acel copil are o maturitate emotionala adecvata pentru a intelege responsabilitatile si riscurile asociate cu un telefon. Telefonul ii ofera acces la lumea online, unde poate fi expus la continut inadecvat sau periculos.


Supervizare si reguli

Daca decideti sa oferiti un telefon mai devreme, stabiliti reguli clare cu privire la utilizare si asigurati-va ca monitorizati activitatea online a copilului.


Nivelul de independenta

Daca acel copil petrece timp departe de casa si are nevoie de mijloace de comunicare pentru a va contacta, atunci e clar ca telefonul va ajunge in posesia lui mult mai devreme, de aceea trebuie luat in calcul ca telefonul sa ofere doar posibilitatea de a comunica prin mijloace clasice, prin voce si sms, fara acces la internet si alte lucruri cum ar fi jocurile sau retelele de socializare.


Efectele asupra sanatatii

Exista ingrijorari legate de expunerea la radiatiile emise de telefoane, in special la copiii mici. Incurajati utilizarea cu moderatie si utilizarea castilor sau mainilor libere atunci cand vorbeste la telefon.


Modelul de rol

Parintii ar trebui sa fie modele de comportament adecvat in ceea ce priveste utilizarea tehnologiei si a telefoanelor. Asa ca parintii nu ar trebui sa fie vazuti de copii ca isi petrec foarte mult timp pe telefonul mobil.


Este important sa luati in considerare specificul fiecarui copil si sa discutati cu el despre responsabilitatile si riscurile asociate cu un telefon inainte de a lua o decizie. Asigurati-va ca copilul intelege cum sa utilizeze telefonul in mod responsabil si sa il informati cu privire la securitatea online si la protejarea informatiilor personale.


Redactia clopotel.ro

da-ne de veste inapoi la vesti Clopotel Junior

asd

Despre Clopotel Junior

Pe scurt, de ce credem noi ca aici e locul tuturor copiilor intre 3 si 9 ani.



asd

Ce parere aveti?

Loc de scris cum vi se pare Junior. Sincer si pe bune. Va multumim!