Cum sa-ti pregatesti copilul pentru prima zi de gradinita

29 august 2022, 11:17

Cum sa-ti pregatesti copilul pentru prima zi de gradinita

Grupa mica sau prima zi de gradinita debuteaza cu emotii, multe întrebari si o serie de provocari mai ales pentru parintii care îsi aduc pentru prima data copiii în colectivitate.

 

Gradinita ofera copiilor experiente variate si diferite fata de cele din familie. În gradinita, copiii au o mare oportunitate de dezvoltare: învata independenta si autonomia, socializeaza în mod spontan cu ceilalti copii, fara prezenta adultilor, initiaza jocuri de grup, se adapteaza la regulile grupei, experimenteaza exercitiul integrarii în societate.

 

Dragi parinti, în primele doua saptamani copii plang atat în clase cat si la despartirea de parinte sau apartinator. Nu este o regula generala, cei care au mai fost despartiti de parinti pentru a merge la crese sau pentru a sta la bunici pe anumite perioade au învatat ca parintele se întoarce si tolereaza mai bine despartirea.

 

Ce puteti face de fapt înainte de prima zi pentru a le fi mai bine copiilor si a trece mai usor peste aceasta schimbare de mediu?

 

În primele zile de gradinita, pentru a nu exista consecinte negative, despartirea temporara de mama/tata/ bunici se va face calm, treptat, însotita de dovezi de afectiune, în prezenta persoanei care o va înlocui, respectiv a educatoarei, la gradinita.

 

De notat este faptul ca pentru un copil care merge prima data la gradinita, sunt reactii „normale“ sa planga, sa fie speriat, atunci cand se desparte de parinte.

 

Sugestii pentru prevenirea dificultatilor de separare/despartire la gradinita:

 

  1. Vizitati gradinita de cateva ori înainteeste de preferat sa mergeti la gradinita de cateva ori înainte de prima zi pentru ca cel mic sa stie unde va merge, sa parcurga drumul, sa vada cladirea si evental sa vada clasa daca este posibil.

 

  1. Pastrati-va calmul – copilul preia de cele mai multe ori din starile emotionale ale parintelui asa ca indicat este sa va pastrati calmul si sa aveti încredere ca acesta se va adapta si va fi în siguranta la gradinita. Va recomand pentru a va relaxa sa practicati un exercitiu de respiratie, sa ascultati o melodie care va relaxeaza sau sa folositi autosugestia ca modalitate de restabilire a calmului: „Totul va fi bine!”, „Copilul meu este bine si în siguranta”.

 

  1. Fiti calzi si fermi – atunci cand va luati la revedere la poarta gradinitei este bine sa le explicati ce se va întampla si cand va veti revedea din nou pentru ca ei sa stie ca parintele se va întoarce.

 

  1. Oferiti explicatii!aceste explicatii sunt binevenite cu cateva zile înainte de a începe gradinita. De preferat este ca parintele sa informeze copilul în legatura cu ceea ce se va întampla.

 

Înainte de toate copiii au nevoie de predictibilitate pentru a se simti în siguranta. Un exemplu ar fi: „...maine te vei trezi la ora X si apoi eu te voi ajuta sa te speli, îmbraci, încalti, iar dupa vom pleca la gradinita, este acel loc despre care ti-am povestit sau pe care l-am vizitat. Odata ajunsi la poarta gradinitei sau în incinta ne vom lua la revedere pentru a ne reîntalni din nou la sfarsitul programului tau, cand te voi astepta la poarta gradinitei (locul de întalnire cu parintii). În primele zile copiii vor mai plange pentru ca le este greu sa se desparta de parinti dar pana la urma se vor obisnui. Apoi, continuati cu descrierea a ceea ce se va întampla la gradinita: dupa ce vei ajunge, veti lua micul dejun apoi vor urma diverse activitati, gustarea si pranzul (somnul daca copilul ramane pana dupa amiaza).

 

  1.  Nu amplificati fricile! Nu pedepsiti – folosirea pedepselor sau enervarea parintelui atunci cand copilul va refuza sa ramana nu sunt de niciun ajutor.

 

  1. Dozati protectia într-un mod optim!adica nici sa nu se mai desprinda de dvs. dar nici sa se simta abandonat.

 

  1. Manifestati empatie fata de sentimentele traite – înteleg ca îti este greu si ca ti-ai dori sa ramai cu mine dar dupa ce ne mai îmbratisam o data vei merge cu dna. educatoare în clasa.

 

  1. Nu prelungiti momentul despartirii! - puteti face acest lucru spunandu-i ca veti numara pana la 10 si cand ajungeti la aceasta cifra va veti desparti pentru a va reîntalni din nou la amiaza sau dupa-amiaza.

 

De ce sunt importante aceste strategii de adaptare?

 

În urma experientei avute în lucrul cu copiii la gradinita am vazut copiii care au intrat initial si, dupa cateva saptamani, au refuzat sa mai vina, am întalnit multi parinti speriati, neîncrezatori care nu au mai gasit modalitati de a-i convinge pe copii sa mai intre avand multe semne de întrebare daca este gradinita potrivita, educatoarea, mediul si neîntelegand ce s-a întîmplat.

 

De cele mai multe ori limitele si regulile imprecise, teama parintelui a avut impact si asupra starii emotionale a copilului, de aceea este important ca parintele sa-l ajute pe cel mic cu empatie si fermitate adoptand reguli clare în ceea ce priveste rutina de gradinita.


Autor: Psiholog Adriana Olariu

Psiholog Adriana Olariu

Despre mine:

 

Ma numesc Adriana Olariu si sunt profesor – consilier psihopedagog, psiholog clinician si psihoterapeut integrativ în formare.

 

Lucrez cu copiii, adolescentii si adultii si îmi doresc ca prin munca mea sa facilitez dezvoltarea si împlinirea personala a celor cu care ma voi întâlni în cabinet.

 

da-ne de veste inapoi la vesti Clopotel Junior

asd

Despre Clopotel Junior

Pe scurt, de ce credem noi ca aici e locul tuturor copiilor intre 3 si 9 ani.



asd

Ce parere aveti?

Loc de scris cum vi se pare Junior. Sincer si pe bune. Va multumim!