Cum sa-l pregatesti pe cel mic pentru prima zi de gradinita

17 februarie 2023, 14:10

Mama si copilul pregatindu-se pentru gradinita


Chiar si cei mai relaxati dintre parinti par sa-si aminteasca in detaliu prima zi de gradinita a copilului si emotiile pe care le-au simtit.

 

In ce-l priveste pe cel mic, cel mai important este ca, pana cand vine ziua cea mare, sa fie pregatit si curios cu privire la noua etapa ce il asteapta, pentru a pasi increzator pe usa gradinitei.

 

Insa, oricum ar fi, prima zi de gradinita este o piatra de hotar pentru copii si parinti. Reprezinta primul pas al etapei de invatare formala si este, de asemenea, inceputul unei etape noi a vietii de familie, ce va fi organizata in functie de programul de la gradinita.

 

Iata cateva sfaturi pentru a-l pregati pe cel mic pentru aceasta noua etapa:

Viziteaza gradinita impreuna cu cel mic


Chiar si atunci cand copilul tau abia asteapta sa se deschida usile gradinitei, netezirea paginilor acestui nou capitol cu putina pregatire este o idee buna. In fruntea listei se afla o vizita la gradinita. Cheia este sa intelegi si sa vizualizezi atat tu, cat si copilul tau cum vor decurge zilele cand va merge la gradinita.

 

Adesea, copiii sunt anxiosi pentru ca nu sunt siguri de ceea ce se va intampla in continuare, unde isi pun lucrurile, cine este educatorul lor, ce ar trebui sa faca. Purtand acest tip de discutie din timp si vizitand gradinita reprezinta metoda ideala de a-l familiariza cu locul.

 

Multi educatori sunt intelegatori fata de aceasta necesitate, asa ca verifica calendarul si disponibilitatea personalului de la gradinita pentru a organiza o vizita.

Fa din ziua cea mare una speciala


Unora dintre parinti le place sa indulceasca momentul inceperii gradinitei cu o sesiune de cumparaturi. Alege un accesoriu care sa ii placa celui mic si pe care sa il foloseasca doar la gradinita. Poti alege ghiozdane baieti sau papuci de interior cu personajul preferat. Astfel, cei mici vor fi nerabdatori sa se bucure de noul lor obiect preferat si vor asocia mersul la gradinita cu momentul in care vor putea sa poarte accesoriile preferate.

 

Ulterior, cand vine in sfarsit ziua cea mare, asigura-te ca: ai hainele pregatite cu o seara inainte, copiii sunt in pat la o ora rezonabila, meniul pentru micul dejun este stabilit, pranzul este impachetat, iar alarmele sunt setate, astfel incat sa ai suficient timp in plus pentru un mic dejun calm si fara graba.

 

Daca acest lucru pare un vis imposibil, merita sa te straduiesti pentru a face lucrurile sa functioneze, mai ales pentru ca prima saptamana de gradinita este o ocazie excelenta de a stabili un standard pentru intregul an.

Alege un program care sa se potriveasca copilului


Programul de gradinita poate varia; unii copii merg la gradinita o zi intreaga, altii alterneaza zilele, iar altii merg la program scurt, de o jumatate de zi. Atunci cand te interesezi de gradinite, cauta o locatie care sa se plieze cat mai mult pe programul obisnuit al copilului.

 

Cand copiii se simt obositi si suprasolicitati si nu exista un timp de odihna sau nimeni nu a vorbit cu ei despre asta, pot sa apara problemele emotionale. De aceea, daca cei mici se simt in siguranta si vor avea un program asemanator celui de acasa, se vor acomoda mai usor la gradinita.

Fii pozitiv cand ajungeti in curtea gradinitei


Pentru unii dintre copii este pentru prima data cand isi manifesta independenta. Asa ca, odata ce ajungeti in fata gradinitei, pastreaza o atitudine pozitiva, chiar daca ai un nod in gat. Cand iti iei la revedere, spune-i celui mic rapid, usor si linistitor: "Ne vedem mai tarziu!”.

 

Copiii sunt sensibili la sentimentele parintilor lor. De aceea, te incurajam sa-ti pastrezi ingrijorarile pentru discutiile cu prietenii. Uneori, parintii sunt cei care au dificultati in a face aceasta tranzitie, mai ales daca copilul a stat acasa cu ei pana in momentul in care merge la gradinita.

 

Spune-i copilului cand te vei intoarce si ca astepti cu nerabdare sa afli cum a fost prima lui zi si ramai cateva minute daca este necesar.

 

Asadar, gradinita reprezinta o etapa importanta de pregatire pentru educatia ulterioara, avand ca scop principal integrarea copiilor in colectivitate. De aceea, familiarizarea copilului cu educatia formala este cel mai bun mod de a-l pregati pentru experienta de invatare.

 

Sursa foto: shutterstock.com

da-ne de veste inapoi la vesti Clopotel Junior

asd

Despre Clopotel Junior

Pe scurt, de ce credem noi ca aici e locul tuturor copiilor intre 3 si 9 ani.



asd

Ce parere aveti?

Loc de scris cum vi se pare Junior. Sincer si pe bune. Va multumim!