76 la suta dintre copii sunt certati la scoala, 56 la suta dintre parinti isi pedepsesc copiii

24 ianuarie 2022, 13:22

Salvati Copiii extinde programul ”Sa fim prieteni – Fara bullying” în 15 gradinite

 Sa fim prieteni – Fara bullying 


Datele centralizate de Salvati Copiii Romania pe parcursul anului 2021 arata ca 22% dintre copii sunt expusi abuzului verbal si limbajului violent în mediul scolar. Un procent ridicat dintre copii - 76% - spun ca profesorii îi cearta atunci cand gresesc, ceea ce arata prevalenta metodelor pedagogice critice si punitive, în detrimentul sprijinului activ acordat elevilor în procesul de învatare si comunicare.

 

Abuzul fizic asupra copilului în familia de provenienta este asociat semnificativ cu comportamente de tip bullying între copii în scoala, în conditiile în care 56% dintre parinti au declarat ca-si pedepsesc copiii daca gresesc.

 

Expusi la violenta adultilor, copiii învata violenta. Excluderea din grup, izolarea sociala, amenintarea cu violenta fizica si/sau umilirea, violenta fizica si distrugerea bunurilor personale, interdictia de a vorbi/interactiona cu un alt coleg, raspandirea de zvonuri cu caracter denigrator sunt comportamente specifice de bullying cu care copiii se întalnesc frecvent în mediul scolar.

 

Înca din 2016, Salvati Copiii Romania atragea atentia asupra extinderii fenomenului de bullying, daca nu se iau masuri complexe pentru reducerea violentei din scoli. Primul studiu national cu privire la fenomenul de bullying în scolile romanesti, lansat de Salvati Copiii în 2016, arata ca:

  • 73% dintre elevi au fost martorii unei situatii de bullying în mediul scolar;

  • 3 din 10 copii sunt exclusi în mod constant din grupul de colegi;

  • 3 din 10 copii sunt amenintati cu bataia sau lovirea de catre colegi;

  • 1 din 4 copii a fost umilit în fata colegilor.

 

În urma acestor analize de context, Organizatia Salvati Copiii Romania a dezvoltat o serie de interventii focusate, cu scopul de a diminua fenomenul bullying-ului, testand grupul de actiune antibullying în scoli si contribuind major la adoptarea normele metodologice de aplicare a Legii împotriva violentei psihologice – bullying-ului.

 

Începand cu luna februarie 2020, Organizatia Salvati Copiii Romania implementeaza, în parteneriat cu Salvati Copiii Danemarca si The Mary Foundation, un program complex de prevenire a bullying-ului, care face din relatiile pozitive dintre copii-copii si copii-adulti o prioritate, creand pentru toti actorii implicati oportunitati de a participa si de a actiona.

 

Programul ”Sa fim prieteni – Fara bullying în gradinite” este bazat pe metodologia Free of Bullying si a fost construit pornind de la premisa, validata stiintific de cele mai recente studii internationale, potrivit careia un puternic simt al comunitatii si relatiile pozitive dintre copii previn excluderea si bullying-ul.

 

Studiile arata ca, desi bullyingul este un fenomen vizibil în scoli, specialistii care lucreaza cu prescolarii pot observa primele semne de bullying de la varste foarte mici. Înca de la varsta de 3 ani, în relatiile dintre copii se întalnesc comportamente de excludere sociala – ignorare, eliminare din joc, conditionarea prieteniilor. (Helgesen, M.B. Mobbing i barnehagen. Et sosialt fenomen, 2014).

 

PROGRAMUL PILOT DERULAT DE SALVAtI COPIII ÎN GRaDINItE: COMPORTAMENTELE DE EXCLUZIUNE SOCIALa S-AU REDUS LA 7%

 

În perioada februarie 2020 – iunie 2021, Salvati Copiii a pilotat programul ”Sa fim prieteni – Fara bullying în gradinite” în 5 gradinite din Bucuresti, dezvoltand competentele specialistilor din unitatile de învatamant, informand si implicand parintii si distribuind materiale educationale specifice metodologiei catre 450 de copii.

 

Analiza impactului proiectului pilot demonstreaza eficienta interventiei, evidentiind reducerea comportamentelor de excluziune sociala de la 21% la 7%, reducerea comportamentelor agresive de la 17% la 9%, cresterea numarului situatiilor în care copiii manifesta curaj în a-si apara prietenii, de la 82% la 94%.

 

În luna ianuarie 2022, Salvati Copiii extinde programul pilot, dotand alte 10 gradinite din Bucuresti, Suceava si Calarasi cu materiale educationale specifice programului ”Sa fim prieteni – Fara bullying în gradinite” si lanseaza invitatia catre autoritatile publice locale sa fie parteneri în dezvoltarea programului la nivel national.

 

Salvati Copiii deruleaza în gradinitele din program sesiuni de formare pentru directori, cadre didactice si consilieri, asigura consilierea specialistilor pe tot parcursul anului scolar pentru utilizarea metodologiei ”Sa fim prieteni” în lucrul cu copiii si cu parintii, pune la dispozitia gradinitelor materiale educationale si evalueaza impactul programului.

 

Sa fim prieteni – Fara bullying” este implementat prin introducerea unei game de practici sociale care întaresc spiritul comunitar al copiilor. Un exemplu în acest sens îl reprezinta discutiile de grup (întrunirile copiilor), unde sunt folosite cartonase de conversatie pentru a initia discutiile, dar si prin folosirea Ursuletului Prietenos, a masajului si a activitatilor ritmice.

 

Autoritatile locale pot sprijini gradinitele prin informarea acestora despre resursele puse la dispozitie de Organizatia Salvati Copiii si prin alocarea de resurse în bugetul gradinitelor pentru anul scolar 2022-2023, pentru a pune la dispozitia cadrelor didactice si copiilor materialele educationale care sa fie folosite în activitati de reducere a fenomenului de bullying, cu impact pe termen lung.

 

Programe similare, bazate pe abordarea Free of Bullying, se deruleaza acum în alte 5 tari. În Danemarca, unde metodologia Free of Bullying este implementata în 60% dintre gradinite si 45% dintre crese, rezultatele sunt impresionante: copiii din gradinitele în care programul este functional demonstreaza un nivel ridicat de empatie, colaboreaza bine si au capacitatea de auto-reglare emotionala foarte dezvoltata. Impactul este vizibil pe termen lung, procentul elevilor care raporteaza situatii de bullying scazand de la 25% (1998) la 5% (2018). Este de remarcat sustinerea de care se bucura acest program la nivel international: în Danemarca, programul ”Free of Bullying” se deruleaza sub patronajul Altetei Sale Printesa Mary a Danemarcei, iar în Estonia, cu implicarea Ministerului Educatiei, programul a fost preluat în toate gradinitele publice. Ne exprimam speranta ca si în Romania exista autoritati publice nationale si locale care au în vedere starea de bine a copiilor si prioritizeaza interventii pe termen lung care sa sustina dezvoltarea socio-emotionala a acestora.”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.

 

Context:

  • 12% dintre copii sunt expusi abuzului verbal în familie, procentul ajunge la 22% în mediul scolar.

  • 76% dintre copii spun ca profesorii îi cearta atunci cand gresesc.

  • 56% dintre parinti au declarat ca-si pedepsesc copiii daca gresesc.

  • Atunci cand sunt pedepsiti, copiii traiesc stari de tristete (38%), vinovatie (29%) si nefericire (28%).

  • 6% dintre copii afirma ca se simt lipsiti de aparare atunci cand sunt pedepsiti, 3% declarand chiar ca se simt parasiti.

  • Copiii afirma ca sufera în tacere (43%), plang sau vorbesc cu cineva (36%) si doar 8% dintre respondenti indicand ca, atunci cand sunt pedepsiti, îsi închipuie ca se razbuna.

  • Ca atitudine generala fata de pedeapsa corporala, 21% dintre parinti si-au exprimat acordul fata de bataie, ca modalitate de sanctionare a comportamentelor indezirabile ale copiilor.

 

Datele sunt extrase din “Studiul privind abuzul împotriva copiilor” (Salvati Copiii Romania, 2021).

 

Proiectul pilot ”Sa fim prieteni – Fara bullying în gradinite” beneficiaza de sustinerea financiara a Kaufland Romania.

 

Parteneri: Salvati Copiii Danemarca, The Mary Foundation, Ministerul Educatiei si CMBRAE – Centrul Municipiului Bucuresti de Resurse si Asistenta Educationala.

da-ne de veste inapoi la vesti Clopotel Junior

asd

Despre Clopotel Junior

Pe scurt, de ce credem noi ca aici e locul tuturor copiilor intre 3 si 9 ani.



asd

Ce parere aveti?

Loc de scris cum vi se pare Junior. Sincer si pe bune. Va multumim!