Oare copilul meu are nevoie de vitamine?

Oare copilul meu are nevoie de vitamine?

18 mai 2012, 12:25 | afisari: 770

Fiecare mama are momente in care doreste sa primeasca un raspuns clar la urmatoarea întrebare: sa ii dau sau sa nu ii dau copilului meu vitamine? Acesta este un aspect la care parintii se gandesc în multe circumstante, mai ales daca cel mic nu are pofta de mancare, nu mai are atat de multa energie sau se recupereaza dupa o perioada în care a fost bolnav. Unii parinti aleg sa îi dea copilului vitamine, dintre cele uzuale, vitaminele A, D, C, despre care ar fi auzit ca sunt bune si cred ca, desi poate nu sunt constant eficiente, nici rau nu pot face. Ceilalti parinti aleg sa consulte un medic pediatru.

,,Conform ultimului studiu privind automedicatia în cazul copiilor, dintre toate categoriile de medicamente pe care parintii le administreaza copiilor fara recomandarea medicului, 61% sunt vitamine sau suplimente alimentare. Este un procent îngrijorator, pentru ca, desi pot fi usor cumparate din magazinele naturiste sau din farmacii, fara prescriptie medicala, acestea pot fi daunatoare în aceeasi masura în care pot fi benefice. Vitaminele si suplimentele trebuie considerate medicamente, de aceea recomandam parintilor sa ia legatura cu pediatrul înainte de a le administra celui mic. Acesta este sfatul nostru pentru parinti, mesajul pe care îl transmitem prin campania împotriva automedicatiei – Medicamentele nu sunt bomboane.” a declarat Cristian Lutan, Director Executiv Adjunct Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).

De ce este important sfatul medicului pediatru?
Exista o reglementare referitoare la administrarea vitaminelor femeilor însarcinate si copiilor în primii ani de viata. Obstetricianul si medicul de familie recomanda gravidei vitaminele utile bunei evolutii a sarcinii si profilaxiei rahitismului la copil. Sunt scheme foarte bine stabilite pentru diferite situatii. În tara noastra se recomanda administrarea vitaminei D într-un regim special care trebuie atent supravegheat si respectat. Erorile pot avea repercusiuni nedorite: rahitismul în carente sau hipervitaminoza D care este grava deoarece afecteaza rinichii. Chiar forma de administrare conteaza, spre exemplu, în cazul gravidelor, forma injectabila poate determina afectiuni cardiace la nou-nascut. Acestea sunt doar cateva exemple care sa convinga mamele ca un sfat autorizat este foarte util.
Numai medicul pediatru poate determina daca cel mic are într-adevar nevoie de suplimente alimentare si vitamine.

 ,,Daca un copil creste în greutate conform varstei lui, daca hrana lui este diversificata si cuprinde toate alimentele necesare, (legume, fructe, carne, oua), daca este un copil activ, atunci nu are nevoie de suplimente alimentare sau de vitamine. În conditii de boala însa, suplimentarile vitaminice trebuie alese doar de medic. Spre exemplu, numai el ar putea sti faptul ca utilizarea substantelor antitermice necesita si o suplimentare de vitamine din grupul celor antioxidante, cum este vitamina C.” a declarat dr. Evelina Moraru, medic pediatru Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Sf. Maria Iasi.

Vitaminele pot fi clasificate în vitamine hidrosolubile si liposolubile. Cele liposolubile pot determina intoxicatii grave, tocmai de aceea pediatrul este singurul în masura sa recomande folosirea acestora. De exemplu, asocierea între vitamina D si E si acizii grasi Omega 3 este benefica in bolile pulmonare, dar orice alte asociatii haotice pot dauna. Mai mult, tipul de suplimente si cantitatea acestora difera de la varsta la varsta; astfel pot aparea efecte adverse daca un copil de 2 ani primeste cantitatea de vitamine necesara unui copil de 4 ani. Respectarea dozei zilnice recomandate este esentiala si doar medicul o cunoaste.
Parintii administreaza de multe ori produse care asociaza vitamina D si vitamina A, dar o cantitate prea mare de vitamina A poate fi cauza unor semne neurologice grave. Aparent inofensive, extrem de utile, aceste amine active, vitale (de aici si numele lor de vitamine) trebuie utilizate rational.

"În unele cazuri alimentele nu le ofera celor mici toate vitaminele necesare. În primul an de viata sunt situatii în care, chiar daca sunt alimentati natural copiii au nevoie de vitamina K, vitamina D si calciu care este foarte important în metabolizarea corecta, eficienta a vitaminei D. În plus, procesul cresterii si activitatea intensa implica un consum caloric crescut si astfel, uneori, cei mici au nevoie de vitamine. Sunt atat de multe variabile si atat de multe lucruri de analizat încat numai noi, medicii, putem determina daca cel mic are nevoie într-adevar de vitamine sau suplimente alimentare, cand si cat” a adaugat dr. Evelina Moraru.
Vitaminele si suplimentele alimentare sunt disponibile pe piata în diferite forme, în diferite concentratii, sunt de calitate diferita si au si preturile foarte diferite. Eticheta nu este nici ea de mare ajutor pentru
parinti. Ce criteriu sa foloseasca atunci parintii cand cumpara vitamine?

"Singurul criteriu pe care îl pot avea în vedere parintii este sfatul medicului pediatru. El stie cel mai bine ce suplimente alimentare sau vitamine sa recomande daca este cazul. De ce sa riscati sa îl puneti pe cel mic în pericol? Întrebati-va medicul înainte de a-i da celui mic fie si o vitamina. Doar asa puteti fi dumneavoastra linistiti ca juniorul primeste cea mai buna îngrijire.” a mentionat dr. Evelina Moraru.

Un ultim aspect foarte important este acela de a nu lasa vitaminele acolo unde cei mici pot ajunge. Au diferite forme, arome, culori si pot fi foarte usor confundate de copii cu bomboane, înghitite într-o cantitate mai mare, ceea ce poate avea consecinte grave asupra sanatatii copilului.

da-ne de veste inapoi la vesti Clopotel Junior
Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre sunt functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate

asd

Despre Clopotel Junior

Pe scurt, de ce credem noi ca aici e locul tuturor copiilor intre 3 si 9 ani.asd

Ce parere aveti?

Loc de scris cum vi se pare Junior. Sincer si pe bune. Va multumim!