Cum ii ajutam pe copii sa gestioneze corect emotiile cu care se confrunta

21 iulie 2020, 12:39

emotii copii
V-ati uitat vreodata atent la un copil care a trecut rapid de la suparare si lacrimi siroind pe obraz la zambete si bucurie? Cu siguranta v-ati intrebat in acel moment cum este posibila aceasta trecere imediata de la o emotie negativa la una pozitiva. Sa fie oare atat de usor pentru un copil sa uite in doar cateva secunde situatia care i-a provocat disconfort si sa gaseasca motive de bucurie?

 

Adevarul este ca, in vreme ce adultii au invatat de-a lungul vietii sa isi controleze emotiile, copiii nu beneficiaza de aceasta capacitate la varste fragede. Din acest motiv, reactiile lor sunt spontane si schimbatoare in orice moment. In timp, este necesar ca parintii si educatorii sa ii ghideze pe cei mici in aceasta aventura a emotiilor greu de gestionat pentru ca ei sa dobandeasca capacitatea de a le controla.

 

Tehnici eficiente pentru gestionarea emotiilor in cazul copiilor

Iata cateva tehnici eficiente pe care va puteti baza pentru a-i ajuta pe copii si tineri sa gestioneze corect emotiile dificile cu care se confrunta. Astfel, ei isi vor dezvolta capacitatea de a reactiona rational in diverse circumstante problematice.

 

1. Mentinerea calmului copiilor in situatii dificile

Atunci cand se confrunta cu emotii negative precum furia, tristetea sau dezamagirea, copiii nu stiu cum sa reactioneze pentru ca nu sunt obisnuiti sa se simta astfel. in vreme ce bucuria si entuziasmul ii caracterizeaza si se manifesta sub forma unor abilitati innascute, emotiile negative reprezinta necunoscute pentru ei. Aceste emotii ii sperie si ii determina sa iasa din zona lor de confort.

 

In aceste momente, este necesar ca adultii din viata lor sa discute cu ei despre lucrurile care ii linistesc si pe care le pot utiliza pentru a reveni la echilibrul emotional de care au nevoie. Fiecare copil poate fi ghidat sa descopere cel putin o tehnica personalizata de calmare pentru fiecare situatie cu care se confrunta. Astfel, ulterior ei vor putea gestiona corect emotiile aplicand metoda potrivita contextului problematic in care se afla.

 

De exemplu, unii copii se linistesc atunci cand respira adanc de cateva ori, altii se bucura de avantajele unei scurte plimbari, iar unii se calmeaza atunci cand discuta cu un prieten sau scriu despre situatia problematica cu care se confrunta.

 

2. Vizualizarea locurilor preferate ale copiilor

Vi s-a intamplat vreodata sa depasiti un moment dificil luand pur si simplu o pauza scurta, in care v-ati imaginat ca sunteti in locatia de vacanta favorita? Aceasta tehnica simpla poate fi extrem de eficienta si atunci cand incercati sa ii ajutati pe copii sa se calmeze si sa gestioneze emotiile negative puternice.

 

Atunci cand plange sau respinge ideea comunicarii, invitati-l pe copil sa faca o pauza inainte de a va spune ce il deranjeaza pentru a-i arata ceva interesant. Spuneti-i sa inchida ochii si sa isi imagineze un loc in care ar vrea sa se afle in acel moment. Spuneti-i sa va descrie ce persoane si obiecte vede in jur si cum se simte in acel spatiu, implicat in activitatile pe care si le imagineaza.

 

Dupa ce se linisteste, ajutati-l sa inteleaga felul in care acest exercitiu simplu l-a ajutat sa se detaseze de situatia problematica si sa isi regaseasca calmul pentru a discuta despre aceasta in mod rational. incurajati-l sa practice acest exercitiu de fiecare data cand simte ca emotiile negative il coplesesc si ca nu poate comunica despre ceea ce simte sau isi doreste.

 

3. Implicarea copiilor in activitati creative

Vi se par tot mai frecvente situatiile in care copilul isi exprima nemultumirea? Este posibil ca acesta sa nu mai gaseasca singur modalitati prin care sa se relaxeze sau sa nu ii fie acordat suficient timp sau libertate pentru joaca. Acest lucru il poate afecta din punct de vedere emotional!

 

In aceste situatii, este indicat sa il incurajati pe copil sa se implice in mai multe activitati creative. in plus, asigurati-va ca beneficiaza de timpul liber de care are nevoie, in fiecare zi! il puteti inscrie la un curs care ii face placere si il stimuleaza sa invete lucruri noi, il puteti incuraja sa picteze, sa deseneze, sa cante sau sa practice un sport.

 

4. Educarea copiilor prin propriul exemplu

Cu totii stim ca adultii din viata copiilor, in special parintii si educatorii reprezinta modelele pe care acestia le considera demne de urmat. Din acest motiv, copiii invata inconstient sa gestioneze anumite emotii prin puterea exemplului primit acasa, chiar de la parinti.

 

Asadar, daca voi veti aplica tehnici eficiente de gestionare a propriilor emotii in preajma copiilor, ei vor invata sa faca acelasi lucru atunci cand considera ca se confrunta cu situatii problematice similare. Desigur, situatiile din viata lor nu pot fi identice cu cele din viata de adult, insa de foarte multe ori copiii au impresia ca traiesc aceleasi lucruri si ca experimenteaza aceleasi sentimente ca adultii din jurul lor.

Reactiile adultilor in situatii greu de gestionat devin astfel adevarate lectii de viata pentru copii in ceea ce priveste controlul propriilor emotii si reactii.

 

* * * 

Despre Shakespeare School

In cei peste 18 ani de activitate, peste 25.000 de cursanti au trecut pragul Shakespeare School, cel mai bun centru de pregatire pentru examenele Cambridge din Romania, devenit Gold Preparation Centre in 2020. in cadrul a 4 centre de predare a limbii engleze, localizate in 4 puncte cheie ale Capitalei (Ferdinand, Mosilor, Victoriei si Brancoveanu), Shakespeare School reuseste in fiecare an sa obtina 97% rata de satisfactie, in randul parintilor, pentru serviciile oferite. Copiii invata engleza de placere la Shakespeare School alaturi de profesori de top, entuziasti, dinamici si foarte bine pregatiti. Mai multe informatii despre Shakespeare School puteti descoperi pe site-ul shakespeare-school.ro.

da-ne de veste inapoi la vesti Clopotel Junior

asd

Despre Clopotel Junior

Pe scurt, de ce credem noi ca aici e locul tuturor copiilor intre 3 si 9 ani.



asd

Ce parere aveti?

Loc de scris cum vi se pare Junior. Sincer si pe bune. Va multumim!